Keskosuus meidän perheessä

Keskoskaksosten äidin kokemuksia

Samassa sängyssä sairaalassa
Samassa sängyssä sairaalassa

Meidän kaksoset olivat pienkeskosuuden rajan kummallakin puolen. Keskosuus on ilman muuta vaikuttanut meidän arkeen ja asioiden tärkeysjärjestykseen. Aluksi sitä ei halunnut ajatella, halusi ajatella, että minulla on kaksi tervettä ja täydellistä vauvaa. Mutta olihan se vaan niin, että siellä takaraivossa kokoajan oli tieto siitä, että tytöt olivat todella hauraita ja pieniä, ja lähes kaiken suhteen oli riskitekijöitä. Lääkärikäyntejä oli tietenkin, varsinkin alussa, tasaisin väliajoin.

Meidän arjessa keskosuuden huomioiminen kulminoitui lähinnä ruokailuun. Tytöt olivat onneksi terveitä, vaikkakin pieniä. Ruokailun helpottamiseksi hankimme joitakin tuotteita, jotka auttoivat meitä siinä ainaisessa syöttämisessä.

Huomaathan, että lihavoidut tekstit ovat linkkejä, joista pääset lukemaan tuotteista tarkemmin

Imettäminen

Medela Swing rintapumppu

Maidontuotannon käynnistin täysin Medela Swing rintapumpulla. Tämä tuote oli kyllä erittäin hyvä! Jaksoin parhaimmillaan pumpata seitsemän kertaa vuorokaudessa, ja muutamasta millistä tuli pikkuhiljaa kahdelle vauvalle yhtä syöttöä vaille täysimetyksen verran maitoa 🙂 Siitä asiasta olen edelleen tänä päivänä todella kiitollinen.

Doomoo Buddy imetystyyny oli meillä vauvojen kanssa joka ikinen päivä käytössä 11kk. Siinä syötti yhtä hyvin 2kg painavat kaksi vauvaa, kuin jo melkein taaperokokoisia 11kk vanhoja tyttöjä. Yksi lapsi kerrallaan meni myös erinomaisesti. Nykyään se on Isin sohvatyyny, eikä sitä saa laittaa pois 😉

Vauvojen ruokailua meillä seurattiin tarkasti, vaikka ei ehkä olisi tarvinnut olla ihan niin tarkka, ainakaan niin kauan 🙂 Mutta minua helpotti tieto siitä, että lapset varmasti saivat tarpeeksi ruokaa. Joten ostimme vaa’an läheisen lääkärin suosituksesta ja teimme syöttöpunnituksia, aluksi joka syötön yhteydessä ja pikkuhiljaa, kun aina arvasi tuloksen kutakuinkin oikein, teimme syöttöpunnituksia harvemmin. Tällä tavalla minulla itselläni oli helpompi ja hieman rauhallisempi olla, kun tiesin, että ainakin tytöt saivat tarpeeksi ruokaa. Lisäksi tieto siitä, kuinka paljon ja kuinka usein lapsi söi ja miten maidonmäärä vaikutti syöttöväleihin auttoi minua suunnittelemaan päiviä, sekä ennen kaikkea, että uskalsin lähteä kahden mini-vauvan kanssa yksin liikenteeseen.

Vaaka helpotti muutenkin vastasyntyneen seurantaa ja tietenkin se loi turvallisuuden tunnetta, kun näki, että paino kasvoi joka viikko. Neuvolaankaan minun ei tarvinnut juosta niin paljon, kun se painon seuranta oli siinä alussa kuitenkin se pääasia.

Pullosta syöttäminen

Meillä kokeiltiin monta pulloa ja monta tuttia, ennen kuin löysimme tytöille sopivat pullot. Meillä toimi parhaiten luonnonkumiset ainun tutit, se ihan perusmalli, jota kokeilin viimeiseksi, tietenkin :). Minusta tuntuu, että kun imetysote on niin leveä, että meillä ei sen takia toiminut sellaiset pitkät ja kapeat silikonitutit. Lisäksi tytöt saivat todella helposti maitoa väärään kurkkuun. Katsoin aina  kateellisena, kuinka jotkut syöttivät lapsia käyttämättä omia käsiä, käärivät vaan tuen pullon alle, meillä tämä ei toiminut. Rinnalla, eivät kyllä toisaalta ikinä saaneet väärään kurkkuun…

Päiväunet ruskovillan kapalovaatten ja Doomoo Buddyn suojassa

Oikean malliseen tuttipulloon kannattaa varmasti laittaa vähän aikaa, jos lapsi ei syö hyvin pullosta, silloin ratkaisu voi hyvinkin löytyä toisesta mallista. Nykyään on myös tullut mielenkiintoinen Ainu Alma syöttöratkaisu, sitä en itse päässyt kokeilemaan.

Minulle pullojen ja muiden tarvikkeiden tiskaamisesta tuli sellainen todella rasittava pakollinen tehtävä. Se oli minusta ärsyttävintä aina joka illan päätteeksi, kun oli ihan loppu vielä tiskata jotain tuttipulloja. Sairaalassa meitä vielä neuvottiin olla laittamatta pienten vauvojen tuttipulloja tiskikoneeseen, vaikka ne ohjeiden mukaan voisikin laittaa, koska ne pesukoneen tiskiaineet ovat niin vahvoja. Siispä tästäkin syystä halusin imettää ja tehdä kovan työn rintamaidon lisäämistä varten. Tsemppiä vaan kaikille ja jos ei onnistu niin ei se kuitenkaan maailmaa kaada 🙂

Kiinteä ruoka

Kiinteän ruoan harjoittelu meillä aloitettiin sitten tyttöjen ollessa kolme kuukautta. MAM lusikat toimivat silloin, ja toimivat vielä tänään tyttöjen ollessa reilun vuoden, loistavasti. Lusikka on tarpeeksi pieni pieneen suuhun. Se on pyöreäreunainen ja näyttää jotenkin oikean malliselta lapsen suuhun. Lusikassa on pitkä varsi, joten korkeammastakin purkista ylettyy hyvin syöttämään.

Lusikka on mielenkiintoinen

Ruokalaput olivat aluksi pehmeitä kangasruokalappuja ja sitten suunnilleen seitsemän-kahdeksan kuukauden ikäisinä siirryimme BabyBjörnin pehmeään koururuokalappuun. Sitä oli niin paljon helpompi pestä, kun söimme jo viidesti päivässä.

Hoitolaukussa meillä onkin sitten aina Tigexin silikoniruokalaput, jotka saa helposti rullattua pieneksi, ja hyvin pyyhittyä vaikka kosteuspyyhkeellä reissun päällä ruokailun päätteeksi. Ja jos vaikka unohtuisi hoitolaukkuun pariksi päiväksi, ei ole niin pahalta haiseva likapyykkimöykky, kuin mitä kangaslapuista saattoi tulla 🙂

Välipala oli keskoslapsille varmaan tärkeämpi, kuin lapsille yleensä. Itse olen ainakin saanut sellaisen kuvan, että ihmiset eivät yleisesti stressaa sen ruoan aikatauluttamisen ja määrien kanssa yhtä paljon, kuin miten minua neuvottiin toimimaan. Mutta toisaalta, eihän heillä olekaan niin laihoja ja pieniä lapsia ollutkaan. Välipala oli monesti esimerkiksi sellaista jogurttisosetta. Välipalat olivat niin nestemäisiä, että niiden syöttämiseen meillä toimi paremmin Baby Björnin lusikat. Lapset jaksoivat keskittyä siihen syömiseen vaan tietyn ajan, ja silloin oli hyvä saada jogurtti nopeasti suuhun. Ilta- ja aamupuuro lusikoidaan myös kovaa tahtia Baby Björnin lusikoilla. Lisäksi niistä on helppo harjoitella sitä syömistä ihan itse 🙂

vasemmalla 44cm kokoinen Jacky Baby yöpuku, oikealla 56cm yöpuku

Vaatteet ja lämpöisyys

Jacky Babyn käytännöllinen toppahaalari

Kun tytöt tulivat kotiin käytimme ainoastaan 44cm koon vaatteita, joista niistäkin osa oli aivan liian isoja. Me olimme saaneet 56cm yöpuvut mummilta ennen tyttöjen syntymää, ja ne olivat siis aivan järkyttävän kokoiset. Kaikki toppavaatteet olivat myös todella isot. Onneksi meillä oli töissä Jacky Babyn vaatteita. Tyttöjen laskettuaika oli helmikuussa, joten olin jo valmiiksi tilannut 50cm ensitoppapuvut. Toppapuku  oli makuupussi hihoilla, ja siinä oli kolo turvaistuinten vöitä varten. Tykkäsin toppapussista, sillä se oli helppo ja nopea pukea päälle ja ottaa pois. Lisäksi pieni vauva on niin kippurassa, että jalkojen venyttäminen lahkeisiin, tuntui todella epämiellyttävältä. Toppapussi oli sukulaistytöllä käytössä heti meidän perään ja oli hyvä vielä toukokuussa. Eli vastasyntyneen ulkovaatteita käytetään kyllä aika lämpimälläkin 🙂

44cm vaatteita ei ole hirveän paljon myynnissä. Tiesin tämän, koska meillä monet asiakkaat olivat kiitollisia pienten kokojen tarjonnasta. Esimerkiksi Jacky Babyn yöpuvut olivat ihania, niissä oli monessa tumputkin valmiina hihoissa.

Huhtikuun puolessa välissä neuvolareissulla

Joutsen untuvapussi

Joutsen untuvamakuupussi on tänä päivänäkin joka päivä käytössä. Aluksi se oli tyttöjen vaunuissa ja nykyään se on tyttöjen peitto. Vaunuissa nimenomaan joutsenen untuvamakuupussi on aivan ihana, koska se luo sen turvallisen pesän ihan pienelle vauvalle. Lisäksi se mahtuu hyvin jopa pehmeään kantokassiin.

Peittona se on juuri oikean kokoinen 90*120cm, pienten lasten lakanasettejä ajatellen 🙂

Ihanat villavauvat

Ruskovilla

Minusta on äitiyden myötä tullut oikea todellinen luonnonmateriaalifani! Toki, olen ollut menossa siihen suuntaan jo pitkään, mutta lapsille halusin vielä enemmän luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Villa on ihana, ja ruskovillan merinovillavaatteet ovat todella laadukkaita ja kaiken lisäksi luomuvillaa! Silkkimyssy oli melkein kuin liimattu tytöillä, aina toisen talven pakkasiin asti. Tytöillä oli aina silkkimyssyt päässä jos oli edes pienin riski vedolle. Moni sukulainen ei ole vieläkään nähnyt tyttöjä ilman silkkimyssyä.

Ruskovillan kapalovaate on toinen tuote, joka meillä on ollut ihan joka päivä käytössä. En voi

Kapalovaate on ihanan pehmeä ja lämmittää sopivasti

käsittää miten joistain trendimerkkisistä ulkomaisista luomutuotteista joutuu maksamaan järkyttäviä summia, kun kotimaisen ruskovillan luomupuuvillaflanellin 90*120 saa 18€:lla. Se on niin pehmeä ja ihana, ja kaiken lisäksi helppo pestä!

Ruskovillan tuotteisiin panostan todella mielelläni, sillä niiden laadun tuntien, ne säilyvät erinomaisesti vielä monelle vauvalle 🙂

Motoriikka

Päiväunista saatiin kiinni vain äidin sylissä

Bumbaumel Sling Kantoliina

Koska minulla on fysioterapeutin hyväksyntä tästä tuotteesta keskosilla, haluan kertoa myös teille, että vauvan ollessa ns. kehtoasennossa tässä napakassa luomupuuvillasta tehdyssä kantoliinassa, myös keskonen saa tarpeeksi ja ennen kaikkea oikeanlaista tukea. Keskosten ylitaipuisuutta pyritään kaikin tavoin ehkäisemään, ja tässä liinassa kehtoasennossa asento on mitä luonnollisin, ja fysioterapeutti antoi ainakin meille vihreää valoa, ja jopa kehui vauvan asentoa.

Motorinen kehitys

Teddykompanietin reilun kokoinen jumppamatto, tytöt 6kk

Motorisen kehityksen kannalta meitä neuvottiin pitämään lapsia lattialla niin paljon kuin mahdollista. Niinpä jumppamatto oli kova sana erittäin pitkään. Jumppamatto oli meillä reilusti yli puoli vuotta käytössä. Teddykompanietin diinglisar jumppamatto ei vain miellyttänyt äidin silmää, vaan osoittautui erittäin mielenkiinoiseksi myös tyttöjen mielestä, lisäksi siihen mahtui hyvin aika isotkin tytöt leikkimään yhtä aikaa 🙂

Kaiken kaikkiaan uskon, että oikeat sijoituskohteet lastentarvikeviidakossa, auttaa todella paljon myös keskosuuden haasteiden kanssa 🙂 Jos mietit ostoksia, etkä oikein tiedä mihin sijoittaa ja missä säästää, niin ota ihmeessä yhteyttä kommentoimalla, tai laittamalla sähköpostia blogi@lastenturva.fi

2 vastausta artikkeliin “Keskosuus meidän perheessä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Asiantuntijasta asiakkaaksi

%d bloggaajaa tykkää tästä: